info
Thank you for visiting my theme! Replace this with your message to visitors.

Βρίσκεστε : Πληροφορίες / Τα οφέλη των δένδρων

Τα οφέλη των δένδρων


Τα δέντρα αποτελούν ένα από μεγαλύτερα εφόδια της φύσης. Η αξία τους είναι τόσο σημαντική που η παρουσία τους καθορίζει την ίδια την λειτουργίας του πλανήτη. Παρόλα αυτά η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα δέντρα, ειδικά με τον τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Γι’ αυτό τον λόγο, δράσεις όπως η δεντροφύτευση αποτελούν σημαντικές περιβαλλοντολογικές κινήσεις που επανορθώνουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και βοηθούν καθοριστικά τον πλανήτη γη να ανασάνει με αυτοπεποίθηση. Ποια είναι, όμως, τα 10 οφέλη από τη δεντροφύτευση;

1. Μείωση της κλιματικής αλλαγής

Εάν οι άνθρωποι είναι καλοί σε κάτι, τότε δημιουργεί περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το επιβλαβές CO2 συμβάλλει αρνητικά στην αλλαγή του κλίματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Τα δέντρα, ωστόσο, βοηθούν στην καταπολέμησή του! Απορροφούν το CO2 αφαιρώντας το από τον αέρα, ενώ συγχρόνως απελευθερώνουν οξυγόνο. Ετησίως, ένα στρέμμα δέντρων απορροφά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ίση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 26 000 μίλια. Τα δέντρα είναι τα κύρια εργαλεία επιβίωσής μας: μόνο ΕΝΑ δέντρο μπορεί να παράγει αρκετό οξυγόνο για τέσσερις ανθρώπους.

2. Καθαρισμός αέρα

Έχετε αισθανθεί ποτέ την αίσθηση του «καθαρότερου αέρα» στο δάσος; Λοιπόν, είχατε δίκιο επειδή είναι γνωστό ότι τα δέντρα καθαρίζουν τον αέρα! Απορροφούν ρύπους όπως οξείδια του αζώτου, όζον, αμμωνία, διοξείδιο του θείου. Τα δέντρα απορροφούν επίσης τις οσμές και δρουν ως φίλτρο καθώς τα μικρά σωματίδια παγιδεύονται στα φύλλα. Ένα ώριμο στρέμμα δέντρων μπορεί να παρέχει ετησίως οξυγόνο για 18 άτομα.

3. Δροσιά κάτω από τους δρόμους

Κάθε χρόνο ακούμε τα συγκλονιστικά νέα σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει καθώς η κάλυψη των δέντρων μειώνεται. Η αφαίρεση των δέντρων και η αντικατάστασή τους με τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και τα κτίρια που κάνουν απορρόφηση της θερμότητας καθιστά τις πόλεις πιο ζεστές Τα δέντρα όχι μόνο ψύχουν και δροσίζουν τις πόλεις, αλλά παρέχοουν σκιά και απελευθερώνοντας νερό.

4. Καταπολεμούν στρες και κατάθλιψη

Στην ίδια μελέτη του Χάρβαρντ, υπολογίζεται πως η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που τα ποσοστά θανάτων ήταν χαμηλότερα στις συμμετέχουσες που ζούσαν σε “πράσινες” περιοχές. Υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και μια σύντομη βόλτα στη φύση μπορεί να ρίξει το στρες αρκετά—φανταστείτε, λοιπόν, την επίδραση που θα έχει σε κάποιον που ζει περιτριγυρισμένος από πράσινο!

5. Ανακουφίζουν από το άσθμα

Μέσα από έρευνες, έχουμε ανακαλύψει ότι όχι μόνο τα δέντρα βοηθούν στην καλύτερη υγεία του αναπνευστικού συστήματος, αλλά μπορεί να ανακουφίσουν και από τα συμπτώματα και τις εξάρσεις του άσθματος. Συγκεκριμένα, σε κατοικημένες περιοχές με περισσότερα δέντρα, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω επιπλοκών του άσθματος σε ηλικιωμένους είναι λιγότερες.

7. Καταφύγιο για τα άγρια ζώα

Τα δέντρα συμβάλλουν επίσης στην τόνωση της βιοποικιλότητας δεδομένου ότι αποτελούν πηγή τροφής και φυσικό περιβάλλον για την άγρια πανίδα. Ένα μήλο παράγει περίπου 20 κουκούτσια φρούτων ετησίως, τα οποία μπορούν να θρέψουν πολλά πουλιά, έντομα και άγρια ζώα. Ακόμα κι αν φυτευτεί σε πολύ μικρή επιφάνεια, έχει ένα φανταστικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Τα δέντρα που φυτεύονται ως κατοικίες για πουλιά, σκίουροι και μέλισσες είναι δρύινα και πλατάνια.